Velkommen til Fornebu dyreklinikk!

Kontakt oss

FAQ

Hva må jeg gjøre for å reise til utlandet med kjæledyret mitt?

Svar: Du som reiser med dyret, har det fremste ansvaret for å finne ut hvilke regler som gjelder for å ta med dyret ditt inn i akkurat det landet du ønsker å reise til. Du må også tenke på hva som gjelder når du senere skal ta med hunden din tilbake til Norge. 

Det som er viktig å tenke på er at du har alle vaksiner i orden, samt at passet er stemplet og oppdatert. For reise inn til Norge igjen må du huske å få behandling hos veterinær 24-120t i utlandet før hjemreise, mot revens bendelorm. Skal du til land utenfor Sverige er du også pliktig å ha vaksinert mot Rabies. Les mer om reise med kjæledyr på Mattilsynet.no

Nye regler om reise endres fra tid til annen, så sjekk alltid oppdateringer hos Mattilsynet. 

Når bør jeg kastrere katten min?

Svar: Katter blir kjønnsmodne når de er ca 5-6 mnd gamle. De fleste huskatter går inn og ut som de vil. For å begrense problemet med villkatter/uønskede kattunger er det viktig å kastrere katter. 

Hunnkatter kan bli drektige på første løpetid.

Hannkatter bør være 5 mnd når de kastreres og hunnkatter ca 6 mnd. Det er å foretrekke at katten veier over 2 kg.

Når bør jeg vaksinere katten min?

Svar: Vaksineres enten ved 8 og 12 ukers alder, eller ved 12 og 16 ukers alder. Deretter når katten er 1 år gammel. Videre årlig revaksinering hele kattens liv. Katter vaksineres mot kattepest og katteinfluensa. Kattepest er en virussykdom som gir alvorlig, blodig diaré. Katteinfluensa er en virussykdom i øvre luftveier som gir rennende øyne og nese. Infeksjonen kan spre seg og gi lungebetennelse.

Når bør jeg vaksinere hunden min?

Svar: Vaksineres ved 8, 12 og 16 ukers ukers alder. Deretter når hunden er 1 år. Videre årlig revaksinering hele hundens liv. Hunder vaksineres mot parvovirus, smittsom leverbetennelse, valpesyke og kennelhoste. Parvovirus gir alvorlig, blodig diaré. Smittsom leverbetennelse (HCC) er en alvorlig virussykdom som gir leversvikt. Valpesyke er en virussykdom som gir alvorlig luftvegsinfeksjon og høy feber. Hos valper er dødeligheten høy (50 - 90 %). Kennelhoste kan skyldes et virus eller en bakterie. Sykdommen er meget smittsom og vanlig forekommende i Norge. Hunden får hoste og brekninger. Som regel blir hunden frisk uten behandling.

Når bør jeg gi ormekur til hunden/katten min?

Svar: Valper/kattunger kan smittes med spolorm via livmor og/eller via morsmelk. De skal derfor behandles mot innollsorm ved 3, 6 og 9 ukers alder. Deretter ved 3 og 6 mnd alder.

Hunder over 1 år: Behandles ved mistanke eller ved funn av innvollsorm.

Katter over 1 år som oppholder seg utendørs bør behandles 3-4 ganger i året.

Bør hunden min HD-røntges?

Svar: Hofteleddsdysplasi er en arvelig sykdom der kulen på lårbenet passer dårlig med gropen på hofteskålen. Dette fører til unormal slitasje i hofteleddet som fører til forkalkninger i leddet og smerter. Sykdommen sees oftest på middels til store raser. HD-røntgen anbefales på hunderaser der HD er et problem. Hunden må være minst 12 mnd gammel. De store rasene (New Foundlandshund, St. Bernhard, Leonberger, +++) 18 mnd.

Når bør jeg sjekke tennene på hunden min?

Svar: Tenner sjekkes ved årlig revaksinering. På små hunderaser kan det hende at ikke alle melketennene faller ut. Derfor anbefaler vi tannkontroll ved 6-8 måneders alder og eventuelt trekke melketenner som sitter igjen.

Hva bør jeg tenke på med løpetid?

Svar: Små hunderaser får ofte første løpetid i 6-8 måneders alder, mens de store rasene gjerne er 12-18 måneder.

Tisper har løpetid 1-3 ganger i året. Det starter med en blødning fra vulva og varer i ca 3 uker. Etter 7-10 dager avtar ofte blødningen gradvis. De fleste tisper er fruktbare 10-15 dager etter de startet å blø. I disse dagene stiller tispen seg opp for hannhunder og flytter halen til side. Blødningen er ikke alltid like lett å oppdage hos alle tisper.